22.09.2021
Dieta ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry. Czasami można usłyszeć, że jesteś tym, co jesz.
Jak komponować dietę, aby prawidłowo nawilżyć skórę?
Najważniejsze jest, aby pić odpowiednią ilość wody. Jest to minimum 1,5 litra dziennie. Oczywiście jej ilość zależy od tego, czy prowadzimy aktywny lub siedzący tryb życia, od wieku, płci, wagi itp. Poza tym warto jest zadbać o obecność w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, orzechach, tłustych rybach morskich (na przykład halibut, łosoś, makrela) oraz pestkach dyni i słonecznika. Odpowiednia dieta to podstawa pięknej i gładkiej skóry.
Dieta ujędrniająca skórę, czyli jaka?
Przede wszystkim należy wyeliminować dania typu fast food (ewentualnie korzystać z takich posiłków bardzo sporadycznie). Zmniejszają one bowiem odporność naszej skóry niszcząc jej naturalną barierę ochronną.
Fajnym pomysłem może być dodawanie produktów wspomagających produkcję kolagenu np. alg do zup lub sosów. Co więcej, na kolagen składają się włókna z elastyny, które są wspomagane składnikami bogatymi w beta-karoten, np. marchewka, papryka, pomidor, morele oraz produktami zawierającymi witaminy z grupy B: pestki dyni, orzechy, jajka czy rośliny strączkowe.
Wskazane jest także odstawienie alkoholu, kofeiny i soli, które odwadniają organizm.
Bardzo ważnym składnikiem, który koniecznie powinien znaleźć się w codziennej diecie jest koenzym Q10. Ujędrnia skórę i zmniejsza drobne blizny na twarzy. Kiedy jesteśmy narażeni na stres warto wesprzeć włókna kolagenowe następującymi produktami: czerwone mięso, a także wyżej wspomniane ryby (zwłaszcza sardynki i makrele), oleje roślinne, orzechy, brokuły, kiełki pszenicy.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania, to jesteśmy do Twojej dyspozycji +48 575770019